Вписване в сайтаЛице, обем

Вторник, 27 Септември 2011 18:04

дракони и съкровища

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

В едни много стари времена живял не особено принципния дракон Окард. Той бил известен със способността си да открива ценности толкова бързо, та дори и собственикът им още не бил забелязал, че ги е загубил.
Окард с удоволствие слушал разсеяните собственици и би им помогнал с удоволствие, но трябвало да бъде абсолютно убеден, че точно те са законните собственици на загубената ценност. Исканията му били прости: трябвало да бъдат представени законоустановени, надлежно подписани и подпечатани документи при това пълен комплект.
Проблемът бил само в броя искани документи – той се описвал с число, поместващо се на два и половина машинописни реда. Иначе драконът бил грижлив към ценностите. Съхранявал ги в дупки (координатите са цели числа от интервала [1..1000]. Но освен дупки със съкровища има и дупки с огнени магии – за евентуални алчни натрапници.
Когато не се занимавал с „търсене”, Окард кацал на една от трите скали във владенията си – координатите им са от същия интервал и формират триъгълник. От всяка една от трите скали драконът виждал всичко в периметъра си и зорко наблюдавал за натрапници. Окард си спечелил много недоброжелатели, както и завистта на злия демон Драйверлекс. Демонът нямал смелостта да нападне Окард на открито, но ако го примамел в своите владения – Злокобната гора, драконът не би имал никакъв шанс.
Планът на Драйверлекс бил гениално прост: Праща Окард за зелен хайвер, влиза във владенията му и изравя съкровищата от всички дупки в триъгълника. Ако му остане време и от всички останали триъгълници, които допълват основния триъгълник до успоредник. В останалите дупки знаел, че има само магии.
След като опишел подробно драконовската плячка, след време възнамерявал евентуално да публикува списъка им в гората си. Предложението ми е: да не вземаме страна по бъдещия спор, а да се забавляваме със съставяне на следната програма:
Въведете координатите на скалите и изчислете площта, която те ограждат, координатите на фигурата от допълващите триъгълници и нейната площ.
Пример: 0,0; 5,0; 0,5 Изход: -5,5; 5,-5; 5,5 Лице 12.5/50.

За да видите решението на задачата, изпратете SMS с текст zadachi на номер 1092 - цената е 2.40 лв с ДДС. Получения код въведете в полето SMS код на страницата със задачата, чието решение искате да видите.

Кодът може да се ползва еднократно, но важи за решенията на всички задачи от дадената категория.

Използването на сайта предполага съгласие и съобразяване с условията за ползване.

Прочетена 911 пъти Последно променена в Четвъртък, 29 Септември 2011 13:08