Вписване в сайтаЕдномерни масиви

Понеделник, 24 Октомври 2011 10:11

едномерен масив - брой обороти

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Малката Ани през ваканцията е на гости при дядо – белобрад инжинер. Едно от първите неща, което всяко дете прави при баба и дядо е инвентаризация на мазе и таван. Та нали там са складирани всички ценности.
Интуицията й не я подвежда и скоро намира разкошен велосипед – доста прашасал, но със скорости, фар с динамо и изобщо всички екстри. Ани е сръчна и амбициозна, но не може да кара колело. Моли дядо си да я научи как се кара колело.
Дядото се позасмива и й обещава при следните условия: тя ще го почисти и потегне и едва след това ще кара. Ако се научи да кара без ръце велосипедът става изцяло нейн.
Основният проблем е следният: и двете гуми ‘бият’ – трябва спиците на всяко колело да се потегнат или разхлабят. Дядото започва да обяснява как колелото трябва да се завърти и да се проследи къде точно, в кой участък, бие наляво или надясно. С ключа оправя една от спиците и подканва Ани да действа.
Това, че Ани ще кара колело, не се съмнявайте – стария инжинер си знае работата. Преди много години и бащата на Ани е учил и да кара колело, и сам да си оправя.
Нека оставим Ани и колелото и да напишем следната програма (C++).
В едномерен масив от N [10..25] елемента са въведени цели числа от интервала [-10..10], представляващи положителните числа – обороти завъртане надясно за затягане и отрицателните завъртане наляво за отпускане.
Програмата да изведе общия брой обороти и разликата между двете посоки.

Решение

За да видите решението на задачата, изпратете SMS с текст zadachi на номер 1092 - цената е 2.40 лв с ДДС. Получения код въведете в полето SMS код на страницата със задачата, чието решение искате да видите.

Кодът може да се ползва еднократно, но важи за решенията на всички задачи от дадената категория.

Използването на сайта предполага съгласие и съобразяване с условията за ползване.

Прочетена 790 пъти